Náš školní vzdělávací program vychází z principů Zdravé mateřské školy a protože školní stravování je jeho součástí, snažíme se také o správnou a zdravou skladbu jídelníčku. Stravování dětí, příprava jídel, jeho podávání a všechny s tím související procesy podléhají pravidelným hygienickým kontrolám, takže máme jistotu, že děti dostávají v mateřské škole všechno, co ke svému správnému růstu a vývinu potřebují.
Jak se přes den stravujeme
V celodenním režimu předkládáme dětem čtyři jídla:
- ranní svačinku, většinou ve formě různých druhů pečiva, včetně celozrnného, s pomazánkami zeleninovými, tvarohovými, vaječnými, rybími, drožďovými, k tomu čaj a mléčné nápoje
- dopolední svačinku ve formě sezónního ovoce nebo zeleniny
- oběd složený z polévky a hlavního jídla, kde se snažíme o pestrost, vyváženost jednotlivých potravin a surovin a kromě klasických receptur zařazujeme i jídla nová a zajímavá
- odpolední svačinku, kterou tvoří jogurty, pečivo, mléčné nápoje s lupínky, sladké varianty pomazánek – med, nutela, marmeláda
Dodržujeme také pitný režim, po celý den mají děti k dispozici nápoje, které pravidelně střídáme – čaj, ovocné šťávy různých chutí, mohou mít i čistou vodu.
Jak to děláme
Děti vedeme při všech činnostech k samostatnosti a sebeobsluze, platí to tedy i při stravování. Děti v předškolních třídách si samy připravují svačinku mazáním chleba, samy si z připravených nádob nalévají tekutiny při pitném režimu. Mladší děti to postupně učíme, pomáháme jim, a těm, které to ještě nemohou zvládnout, jídlo podáváme. Ranní svačinkou se děti obsluhují postupně podle své potřeby a času, kdy přichází do školky, ovocnou svačinku máme společně před pobytem venku. Jídelnu nemáme, proto děti obědvají ve třídách, kde mají na stolečcích před obědem částečně prostřeno. Polévku nalévá paní kuchařka, další jídlo si děti podle věku a svých schopností přináší samostatně, také si na vozík uklízí použité nádobí, a po poledním odpočinku se opět samy obslouží připravenou svačinkou.
Jídelníček
Najdete jej na nástěnkách v šatnách dětí v pondělí ráno na celý týden. Podle nové legislativní úpravy musíme uvádět u každého jídla i obsah alergenů, zvolily jsme možnost trvalého vyvěšení letáku s jejich seznamem a číselného vyjádření přímo v jídelníčku u každého jídla.